Založ si blog

Z kaluže do blata alebo ukrajinská jar

   Po nepodpísaní prístupových papierov  a dohôd medzi  Ukrajinou a EU  vznikla na Ukrajine veľká vlna nepokojov, ktoré prerástli miestami až do krvavých násilností. Nie je však úplne jasné v čom spočíva rozhorčenie  ukrajincov, chýba jasný cieľ týchto protestov a vlastne nie je ani žiaden líder, ktorý vedie protesty ako také k nejakému jasnému cieľu , ale všetko poporiadku.

   Janukovyč ako jasný antihrdina

Stále dookola počúvame, že líder Ukrajiny znemožnil demokratizáciu krajiny tým, že nepodpísal dohodu s EU, ako on je ten zlý čo stojí v tejto ceste a prečo vlastne začal vôbec rokovať s Ruskom a odbil niečo čo mohlo byť pre krajinu lepšie ? 

Druhá strana mince – Rusko

    Nikde sa však neuvádza že práve MMF nedávno daľšie pôžičky Ukrajine odmietol, Ukrajina má nízky finančný rating a jediným, kto jej v poslednej dobe bol ochotný požičať bolo práve Rusko a ruské banky. Je vôbec ochotná zobrať EU to bremeno  a riziko, za súčasnej hospodárskej situácie v nej samotnej ? Najskôr  o tom ani neuvažuje.

    Začali ( EU lídri ) zlostne karhať Rusko kvôli “ neprijateľnému ruskému zasahovaniu“ zatiaľ čo ich vlastní diplomati vystúpili na pódiu a nabádali k (ilegálnym ) demonštráciám v Kyjeve. Čo sa týka opozície, ta vynaložila obrovské zdroje, aby zviezla ľudí z celej Ukrajiny, pobaltských štátov či Poľska do Kyjeva, aby tam zorganizovali masové zhromaždenia a aby zaistili, aby sa objavilo dosť ľudí, začali rockovým koncertom zdarma. Vraj Rusi vydierajú a zasahujú zatiaľ čo v skutočnosti išlo o vydieranie výlučne zo strany EU, ako je jasne vidieť z požiadavok, aby bola Tymošenková prepustená ( pričom Berlusconi je v  Európe odsúdený z takých istých zločinov) – toľko teda dvojitý meter.Čo sa týka takzvaných „Rusov“ z Donecka, ti zorganizovali shromáždenie proti EU/za Janukoviča, kde se objavilo more modro-žltých ukrajinských vlajok.

Janukovič – Azarov

Na východe a juhu panuje obrovská nespokojnosť z dvojice Janukovyč – Azarov za to,že už tvrdo nezasiahli. 

Zatiaľ len presunuli armádu ku Kyjevu ,kde pred Kyjevom vyčkáva na pokyn zasiahnuť.
Na druhej strane už začínajú pôsobiť odstredivé tendencie.
Krymský regionálny parlament vyzval Janukovyča na okamžitý zásah proti demonštrantom a to ultimatívnym spôsobom,lebo inak bude Krym nútený, od v neustále v kríze sa zmietajúcej sa Ukrajine, vyhlásiť nezávislosť.
Treba podotknúť, že v takomto prípade  zvrátiť rozhodnutie Krymského parlamentu Ukrajinskými bezpečnostnými zložkami je prakticky nemožné.
Najsilnejšou vojenskou silou na Kryme sú Ruskí námorníci.Tých pár Ukrajinských policajtov a pohraničníkov by sa proti obrovskej presile Ruského námorníctva nemohli postaviť na odpor.

Azarov vyzval svojich prívržencov aby vyšli do ulíc Kyjeva a bránili hlavné mesto , pred prívržencami opozície. Kyjev nie je len hlavné mesto Ukrajinských nacionalistov ale celej Ukrajiny a v Kyjeve žije viac prívržencov Janukovyča a Azarova ako opozície.

Ukrajina je na rázcestí a hrozí jej rozdelenie. Janukovyč môže jednotu Ukrajiny zachrániť len vyhlásením výnimočného stavu.
Na východe a juhu Ukrajinci , teda neruské obyvateľstvo sa nepriznávajú ,že sú Ukrajinci, a niektorý už zvažujú,že odtiaľ odídu.

Problémom by bol Kyjev ,ten je zmiešaný zhruba 50:50 sú tam Ukrajinci a Rusi.
Vyriešiť Kyjev by bol problém bez bojov by to zrejme nešlo, východiskom by mohlo byť rozdelenie Kyjeva.

Samozrejme ,že na západe kričia ,že všetci sú Ukrajinci, zhruba 1/3 Ukrajincov nevie Ukrajinsky ,hovorí len Rusky. 1/3 Ukrajincov je dvojjazyčných hovoria Rusky aj Ukrajinsky. 1/3 Ukrajincov hovorí len Ukrajinsky.

Tieto čísla by sa mohli zmeniť, ak by vzniklo nepriateľstvo medzi Ukrajinky a Rusky hovoriacim obyvateľstvom.Obyvatelia ktorý by boli v tej ktorej oblasti v menšine by odtiaľ utiekli ,alebo by tvrdili, že patria k väčšine.

Z najväčšou pravdepodobnosťou , Janukovyč nebude chcieť zobrať zodpovednosť za rozpad na svoj chrbát, preto vyhlási výnimočný stav a nariadi armáde aby zaistila v Kyjeve poriadok.

 

Je EU záchranou ??

Ide v Ukrajine vôbec o to či sa pripojí k EU ? Z tohto všetkého len jasne vyplýva, že odkryli staré rany ukrajincov a snažia sa nám vtĺcť do hlavy ako by pre ňu samotnú bolo krásne a úspešné  stať sa prozápadnou krajinou. Pričom  Hlavnými cieľmi nie je ani tak začlenenie jej samotnej do EU ale  zas raz vyprovokovať Rusko a zobrať jej ako- takého spojenca do  jej únie, získať len ďalšie odbytište tovarov z EU ( ktorých je tu mimochodom nadmerne a nemajú sa kam vyvážať). Ďalším z mnoho dôvodov je kvalitná ukrajinská pôda, ktorú by veľmi radi sprivatizovali, ako aj ďalšie strategické podniky  ako u nás  na Slovensku.  Dokázali by len, že ďalšia krajina by bola pod ich mocou, velením a stala by sa len ďalšou pro- západnou bábkou v rukách EU.

 

Na záver

Nie je to ani také jednoduché ako to sprvu vyzerá  ( a ako nám to, ako vždy, všemožne tlačia do hláv naše médiá). Ide o mnoho viac faktov, ktoré sú pred nami zamlčiavané, a ako to vyzerá, odkrývajú sa len ďalšie staré zabudnuté rany. Čo myslíte vy ako vidíte dnešnú situáciu a aké ma podľa vás riešenia? Myslím si že jednoduché to určite nie je.

 

Náhody neexistujú

21.01.2015

V živote pomenúvame veľa situácii za náhodné alebo jednoducho náhody. No nie je to tak. Každá vec čo sa stane má svoj zmysel a opodstatnenie v našom živote. Je to možno pre niekoho divné, možno odvážne povedané možno trochu ako z rozprávky ale nemyslím si. V jeden krásny decembrový piatkový večer, ako vždy, som bol na pive s kamarátmi. Asi uprostred večera sa stretnem [...]

Umenie spájať

21.01.2015

Ako všetci vieme pred pár týždňami sa stal obeťou atentátu satirický denník charlie hebdo. Je mi úprimne ľúto a nie je mi vôbec jedno čo sa tam stalo. Každopádne každá vec má svoje ale a vo mne to vyvoláva viacero otázok. Tvorím už dlhšiu dobu či tým že píšem alebo hrám či kreslím, teda cítim že mám v sebe niečo umeleckého. Preto aj táto tragédia sa ma [...]

Music session . . alternatíva je inn

17.12.2013

E.Ullrich (1987) vyjadril kreativitu ako: schopnosť poznávať predmety v nových vzťahoch a originálnym spôsobom (originalita, nová kombinácia), zmysluplne ich používať neobvyklým spôsobom (flexibilita), vidieť nové problémy tam, kde zdanlivo nie sú (senzitivita), odchyľovať sa od navyknutých schém myslenia a nepojímať nič ako pevné (premennosť) a vyvíjať z noriem [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

romik77

moj blog obsahujuci zvaca moje myslienky texty uvahy a podobne veci... proste ked sa niekedy pozastavim nad nejakym preoblemom... alebo sa len proste nudim xD

Štatistiky blogu

Počet článkov: 68
Celková čítanosť: 126916x
Priemerná čítanosť článkov: 1866x

Autor blogu